Ett effektivt skydd för trävirke mot röta är impregnering med träskyddsmedel. Med impregnerat trä menas trä som har behandlats i en industriell process och där man låtit en djup inträngning och hög upptagning av träskyddsmedlet tränga in i virket.
Man brukar säga både
tryckimpregnerat trä och vakuumimpregnerat trä, beroende på vilken process som man har använt sig utav. Vid tryckimpregnering används vanligen en vattenlöslig träskyddsmedel, ofta innehållande koppar som ger virket den karakteristiska gröna färgen som man ofta ser. Vid vakuumimpregnering används oftast en ofärgad, lösningsmedelsburet träskyddsmedel.
Nordiska Träskyddsrådet (NTR) har utarbetat en branschstandard, NTR Dokument nr 1:2011, baserad på SS-EN 351-1 och SS-EN 599. Denna standard omfattar klassindelning och krav på
impregnerat trä i träskyddsklasserna NTR M, NTR A, NTR AB och NTR B. (källa NTR).
Träskyddsklasserna NTR M, NTR A, NTR AB och NTR B är i första hand avsedda att tillämpas för furu. Träskyddsklasser och användningsområden framgår av tabellen. Virke som är impregnerat enligt NTR Dokument nr 1:2011 och som underkastas regelbunden kontroll av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, får märkas med aktuell klass.
Källa
NTR och
Träguiden.
Ytterligare information kring begränsningar i användningen av kreosotimpregnerat trä för yrkesmässig användning, finns i Kemikalieinspektionens föreskrifter KIFS 2008:2.
Not. Furu = träslaget Tall